Drones worden steeds populairder en komen dagelijks in het nieuws, maar wat is een drone nou eigenlijk precies? Lees hier alles wat je volgens Drones.nl over een drone moet weten!.

Onbemand luchtvaartuig Wanneer je de definitie van de term ‘drone’ opzoekt vind je de volgende uitleg: ‘een onbemand luchtvaartuig zonder piloot aan boord’. Drones worden ook wel aangeduid met de afkorting UAV, wat staat voor ‘Unmanned Aerial Vehicile’. Met behulp van een afstandsbediening kan een drone vanaf de grond worden bestuurd maar soms ook zelfstandig vliegen volgens een voorgeprogrammeerde route. De naam ‘drone’ is afgeleid van het Engelse woord voor een mannetjesbij, in het Nederlands ook wel dar genoemd. De term is oorspronkelijk een militaire term uit de tijd dat deze luchtvaartuigen nog niet te koop waren voor consumenten. Tegenwoordig zijn drones voor iedereen beschikbaar en in diverse prijsklassen verkrijgbaar, van professioneel uitgeruste modellen tot meer simplistische uitvoeringen.

Mogelijkheden en toepassingen Een drone biedt vandaag de dag tal van mogelijkheden. Vele instanties zoals de brandweer en politie gebruiken drones voor civiele doeleinden, zoals het beveiligen van een terrein of bij opsporingsacties. Professionele- en amateur fotografen kunnen met een drone hun hart ophalen. Vanaf grote hoogte kan een drone in combinatie met een camera namelijk prachtige foto- en video beelden maken.

Modellen Drones bestaan in allerlei vormen en maten en worden aangeduid met verschillende namen. Deze naam is afhankelijk van het aantal propellers dat een drone heeft. Alle drones vallen onder de categorie ‘Multicopters’, omdat zij vrijwel altijd zijn uitgerust met 4 of meer propellers. Hoe hoger het aantal propellers, hoe stabieler en wendbaarder de drone is. De volgende drone-modellen zijn momenteel verkrijgbaar:

Quadcopter

Een quadcopter drone is een multicopter uitgerust met 4 propellers

Hexacopter

Een hexacopter drone is een multicopter uitgerust met 6 propellers

Octocopter

Een octocopter drone is een multicopter uitgerust met 8 propellers.

Merken en prijzen Meerdere fabrikanten specialiseren zich in de ontwikkeling van drones voor consumenten. In Europa zijn Parrot en Dji de meest toonaangevende merken. Deze merken bieden drones aan in een prijsklasse van €300 voor een basismodel tot €3.000 voor een professionele drone. merken-drones-dji-parrot merken-drones-dji-parrot

Accessoires Je kan je drone eenvoudig uitbreiden met diverse accessoires. Is je drone niet voorzien van een ingebouwde camera? Met een GoPro Action Cam maak je binnen no-time alsnog de mooiste beelden vanuit de lucht. Wil je de vliegtijd van je drone verlengen? Dankzij een sterkere accu kan je al gauw minuten langer vliegen. Wil je weten waar je precies met je drone hebt gevolgen? Een GPS flight recorder registreert de exacte vliegroute van je drone. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Drones.nl Op Drones.nl vind je alles én meer over drones. Volg o.a. het laatste nieuws op de voet en check gave drone-video’s. Ben je van plan zelf een drone aan te schaffen? Lees eerst de reviews en kooptips om je bij je aankoop te ondersteunen. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Stel ‘m dan in ons forum.